اینترنت اشیا یا IoT، سیستمی از دستگاههایی با محاسبات بههمپیوسته، ماشینآلات مکانیکی و دیجیتالی، افراد یا حیوانات است که دارای شناسههای ویژه (UID) و توانایی انتقال داده از طریق شبکه، بدون نیاز به انسان است.
امروزه به طور روزافزون، سازمانها در صنایع مختلف از اینترنت اشیا در ایران برای بهبود کارکرد، درک بهتر خواستههای مشتریان برای ارائه خدمات مناسب به آنها و پیشرفت در تصمیمگیری استفاده میکنند.
اینترنت اشیا
امروزه میلیونها دستگاه در کل جهان به اینترنت متصل هستند و اطلاعات را جمعآوری و اشتراکگذاری میکنند که به آنها اینترنت اشیا گفته میشود. با توجه اختراع تراشههای رایانهای با قیمت مناسب و فراگیر بودن شبکههای بیسیم، میتوان اظهار داشت که هر چیزی را از یک قرص تا یک هواپیما به بخشی از اینترنت اشیا تبدیل نمود.
اتصال اینترنت اشیا در ایران در اشیا متفاوت و اضافه نمودن سنسور به آنها بخشی از هوش دیجیتالی را به دستگاهها اضافه میکند و این امکان را فراهم میکند که بدون درگیرشدن یک انسان، دادههای زمان واقعی برقرار شود. اینترنت اشیا باعث میشود که دنیای پیرامون ما هوشیارتر و پاسخگوتر باشد و باعث میشود جهان دیجیتالی و فیزیکی با هم ادغام شوند.
در کاربردهای صنعتی اینترنت اشیا در ایران، سنسورهای خطوط تولید کارایی را افزایش داده و ضایعات را کاهش میدهند. در یک مطالعه تخمین زده شده است که 35 درصد از تولیدکنندگان ایالات متحده از دادههای حسگرهای هوشمند اینترنت اشیا در تنظیمات کارخانههای خود استفاده میکنند.
بهعنوانمثال شرکت آمریکایی Concrete Sensors دستگاهی را ایجاد کرده است که میتواند درون بتن قرار گیرد تا وضعیت مواد را ثبت و ارائه دهد.
امروزه میلیونها دستگاه در کل جهان به اینترنت متصل هستند
گام بعدی اینترنت اشیا به کجا می رود؟
کسانی که از خدمات اینترنت اشیا در ایران مانند محصولات متفاوت خانههای هوشمند مانند لامپ، سوئیچ، حسگر حرکت، دوربین و غیره استفاده میکنند، این واقعیت را متوجه میشوند که اینترنت اشیا در مراحل ابتدایی کار خود است. همیشه اینطور نیست که محصولات بهراحتی به یکدیگر متصل شوند و یا مشکلات امنیتی قابلتوجهی در اینترنت اشیا وجود دارند که باید برطرف شوند.
یکی از گزارشهای سامسونگ بیان میکند که نیاز به ایمنسازی هر دستگاه متصل بسیار حیاتی است. این شرکت بیان کرده بود که بیش از 7.3 میلیارد دستگاه اینترنت اشیا باید توسط تولیدکنندگان آنها قبل از سال 2020 ایمن شوند.
برایان سولیس، از گروه آلتیمتر، گفته است: “ما به آیندهای نگاه میکنیم که در آن شرکتها با استفاده از اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به دیجیتالی نمودن، با سرعتی که قبلاً ندیدهایم بپردازند.”
اینترنت اشیا در مراحل ابتدایی کار خود است
اینترنت اشیا چگونه بر شما تأثیر می گذارد؟
چرا باید روی زمین اینهمه دستگاه متصل با هم با عنوان اینترنت اشیا وجود داشته باشند؟ بهعنوانمثالی برای کاربرد اینترنت اشیا تصور کنید که در حال رفتن به یک جلسه هستید.
اتومبیل شما با استفاده از اینترنت اشیا توانایی این را دارد که به تقویم کاری شما دسترسی داشته باشد و قبل از حرکت بهترین مسیر را انتخاب کرده است. ممکن است با ترافیک سنگین مواجه شوید و در این صورت اتومبیل شما میتواند متنی را برای افرادی که با آنها جلسه دارید ارسال کند و به آنها اطلاع دهد که دیر خواهید رسید.
واقعیتی که نمیشود در مورد کاربرد اینترنت اشیا انکار کرد این است که اینترنت اشیا اجازه میدهد تا فرصتها و ارتباطات تقریباً بیشماری برقرار شوند که با دانش فعلی بسیاری از آنها را نمیتوانیم کاملاً درک کنیم. درک این موضوع که چگونه و چرا اینترنت اشیا امروزه تا این حد موضوع داغی است، کار دشواری نیست. مطمئناً این تکنولوژی راه را برای بسیاری از فرصتها و چالشها باز میکند.
این تکنولوژی راه را برای بسیاری از فرصتها و چالشها باز میکند
امنیت
یکی از مسائل مطرح شده و بسیار پراهمیت در خصوص اینترنت اشیا امنیت است. سؤال این است زمانی که میلیاردها دستگاه از طریق اینترنت اشیا به یکدیگر متصل شدند، افراد برای اطمینان از امنیت اطلاعات خود قادر به انجام چه کاری هستند؟
در مورد این مسئله، ارائه روشهای رعایت حریم خصوصی و به اشتراکگذاری دادهها وجود دارند. مشکل دیگری که به طور ویژه بسیاری از شرکتها درخصوص اینترنت اشیا با آن روبرو خواهند شد، تعداد بیشماری داده است که مجموع این دستگاهها تولید میکنند. شرکتها باید راهی برای ذخیره کردن دادهها، ردیابی آنها و تفسیر آنها بیابند.
بهعنوان یک مثال از اهمیت امنیت در کاربرد اینترنت اشیا میتوان به گزارش والدین در مورد اینکه غریبهها از طریق اینترنت به مانیتورهای اینترنت اشیا کودکانشان دسترسی پیدا کرده و از آنها برای صحبت با کودکان استفاده میکنند، اشاره کرد.
بیشتر بار مواجهه با این نوع از مشکلات به دوش کاربران دستگاه اینترنت اشیا است. بسیاری از افراد اعتقاد دارند که باید اینترنت اشیا به همان روشی که تلفنهای هوشمند و رایانهها اصلاح میشوند، بهروز و محافظت شوند.
شرکتها باید راهی برای ذخیره کردن دادهها، ردیابی آنها، و تفسیر آنها بیابند
قوانین
یکی دیگر از ویژگیهای مشترک تکنولوژیهای جدید این است که مقررات دولت غالباً مدت زیادی طول میکشد تا بتواند با وضعیت فعلی فناوری مطابقت داشته باشد. با تکامل سریعی که هر روز در اینترنت اشیا اتفاق میافتد، قوانین دولتی ممکن است مشکلاتی را ایجاد کنند.
فقدان مقررات قوی اینترنت اشیا مهمترین دلیل این است که اینترنت اشیا همچنان یک خطر جدی امنیتی است و با گسترش سطح حمله به دستگاهها، مشکل احتمالاً بدتر هم خواهد شد. وقتی وسایل پزشکی، ماشینها و اسباببازیهای کودکان همه به اینترنت متصل باشند، تصور اینکه در صورت عدم وجود قوانین کافی، فاجعه رخ دهد، کار سختی نیست.
کنترل کیفیت در اینترنت اشیا از نظر نظارتی میتواند مشکل باشد. با وارد شدن تعداد زیادی دستگاه اینترنت اشیا از کشورهایی مانند چین که دارای استانداردهای مختلف کیفیت و امنیت هستند، بسیاری از کارشناسان خواستار استانداردهای امنیتی قوی و جهانی برای فناوری اینترنت اشیا هستند.
سازگاری
موجهای جدید فناوری غالباً دارای تعداد زیادی از رقبا هستند که برای سهم خود در بازار بازی میکنند و اینترنت اشیا نیز قطعاً از این قاعده مستثنی نیست. این میتواند خبر خوبی باشد؛ زیرا رقابت، گزینههای بیشتری را برای مصرف کنندگان ایجاد میکند. اما همچنین میتواند موارد سازگاری ناامید کنندهای نیز ایجاد کند.
سازگاری مداوم برای دستگاههای اینترنت اشیا به کاربران نیز بستگی دارد که دستگاههای خود را به روز کنند و این امری بسیار دشوار است. هنگامی که دستگاههای اینترنت اشیا که با یکدیگر صحبت میکنند و نسخههای مختلف نرم افزاری را اجرا میکنند، انواع مشکلات عملکردی و آسیب پذیریهای امنیتی میتوانند ایجاد شوند.
سخن پایانی
اینترنت اشیا بهسرعت به بخشی عظیم از نحوه زندگی، برقراری ارتباط و تجارت افراد تبدیل شده است. در سراسر دنیا، دستگاههای دارای وب در حال تبدیل دنیای ما به یک مکان روشنتر برای زندگی هستند که البته با چالشها و فرصتهای بیشماری روبرو است.
پاسخ شما به دیدگاه